De voor- en nadelen van een vloerverwarming in combinatie met een houten vloer

Houten vloeren voelen authentiek aan en passen bij bijna ieder interieur. Daarom willen steeds meer mensen een houten vloer met elektrische vloerverwarming. Ofschoon dit moeilijk is, want je moet een geschikte houtsoort kiezen met het beste rendement, brengt een houten vloer in combinatie met een vloerverwarming vele voordelen met zich mee. Echter, er hangen ook nadelen aan vast. Dit artikel zal beide de revue laten passeren.

Een houten vloer met vloerverwarming zorgt voor comfort

Een van de grootste voordelen van een houten vloer op een vloerverwarming is dat de houten vloer heerlijk warm aanvoelt, waardoor je ook in de winter met blote voeten door huis kunt wandelen zonder het koud te hebben. Dit zorgt op zijn beurt natuurlijk ook voor een warme en gezellige sfeer in je huis.

Energiebesparing als tweede voordeel

Een tweede voordeel is dat wanneer de vloerverwarming de warmte goed door het hout kan laten gaan, er een gelijkmatigere verdeling is van de warme lucht. Hierdoor voelt dit qua temperatuur fijner aan en kunnen vloerverwarmingen efficiënter werken. Dit zie je terug aan een lager energieverbruik en dus lagere maandelijkse energiekosten. Ook zorgt het afwerken van verwarmingselementen onder de grond voor een strakker eindresultaat in je woning. Het afwezig zijn van storende radiatoren op je mooie houten vloer zorgt voor een nettere en warmere uitstraling, maar ook voor een grotere ruimte voor je meubels en spullen.

Werking hout gaat levensduur van je vloer tegen

Het grootste nadeel van een houten vloer in combinatie met een vloerverwarming is dat de normaal zo lange levensduur van je houten vloer wordt aangetast door het werken van het hout onder invloed van de temperatuurverschillen. Bij een verkeerde houtsoort keuze loop je zelfs het risico dat je vloer bol gaat staan vanwege de uitdroging van het hout aan de onderzijde van je vloer.

Zijn deze effecten onoverkoombaar?

De nadelige effecten kunnen wel enigszins voorkomen worden door je vloer langzaam op temperatuur te brengen en dezelfde temperatuur aan te houden. Zo kan je houten vloer acclimatiseren. Houd ook de luchtvochtigheidsgraad in je kamer in de gaten. Deze moet relatief vochtig blijven om je houten vloer in een goede conditie te houden.

Andere nadelen

Er zijn ook nog een aantal andere nadelen verbonden aan een vloerverwarming onder een houten vloer:

  • Risico op lekkages
  • Een hoger risico bij het aanleggen van de vloerverwarming in de ondervloer
  • Uitbesteden noodzakelijk, wat tot onnodige kosten leidt

Via: Polarheat

Misschien vind je ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *