De juiste keuze voor een vervolgopleiding maken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden bij deze behoorlijk ingrijpende keuze, en de aspecten die een rol kunnen spelen bij bijvoorbeeld een juridische opleiding kunnen bij een natuurkundige opleiding weer helemaal niet aan de orde zijn. Toch zijn er een aantal keuzes die bij zo goed als elke studiekeuze een rol spelen, en waarvan het dus ook zaak is dat je hierover goed hebt nagedacht voordat je de knoop definitief doorhakt.
Wat is mijn uiteindelijke doel?
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen bij het maken van deze keuze is de vraag wat je eigenlijk wilt bereiken met deze opleiding. Weinig mensen volgen immers een vervolgopleiding puur uit interesse: er is bijna altijd wel primair motief. Zo zul je als je advocaat wilt worden toch echt een juridische opleiding moeten volgen. Wanneer je het antwoord op deze vraag gevonden hebt volgt daar echter niet altijd een eenduidig antwoord uit over de daadwerkelijke studie die je kan volgen; er leiden vaak meerdere wegen naar Rome, en om data-analist te worden zijn er meerdere opties qua studiekeuze.
Voor- en nadelen
Wanneer je hebt besloten tussen welke opleidingen je kan kiezen om je doel te behalen moet er nog altijd een afweging volgen tussen de verschillende opleidingen. Hier bestaan ontelbare methoden voor, maar het belangrijkste hierbij is dat je vooral niet het primaire doel uit ogen verliest: een juiste keuze maken. Probeer het dus dicht bij jezelf te houden, en besluit om bijvoorbeeld een simpele afweging per opleiding te maken over de voor- en nadelen. De waarde die je hecht aan elk punt blijft dan namelijk ook dicht bij jezelf, waardoor je garandeert dat je geen aspecten meeweegt die je eigenlijk niet zo belangrijk vindt, maar die anderen vooral belangrijk vinden. Er is immers maar één iemand die tevreden moet zijn met de keuze die je hebt gemaakt, en die ben jij.